Een kleinere gitaar of direct een grote?

Een te grote gitaar is funest voor iedere leerling. Net zoals het niet te doen is om te leren fietsen op een fiets die te groot is en je net niet bij de trappers kunt. Jammer genoeg is dat bij de gitaar niet zo makkelijk te zien. Een ezelsbrug is om de elleboog op de kast van de gitaar te zetten naast de hals. Met de vingertoppen moet je dan makkelijk bij de onderste stemknoppen kunnen komen. Als ik dit zelf doe met een gitaar voor volwassenen, kom ik zelfs bij de bovenste knoppen. Maar de lakmoesproef is toch gewoon gaan zitten met de gitaar in de juiste houding en het laten beoordelen door de gitaarleraar of een verkoper met verstand van zaken.

Over het algemeen kun je rond je 12e een “grote” gitaar aan voor die tijd hangt het er maar net vanaf hoe groot je bent. Ook voor kleine gitaren geldt: hoe beter het instrument hoe langer het meegaat en hoe makkelijker je je instrument kunt doorverkopen. Een goed instrument verkoop je met gemak binnen één jaar door voor minstens de helft tot twee derde van de nieuwwaarde afhankelijk van de (uiterlijke) staat.

Je gitaar doorverkopen of juist een tweede hands aanschaffen? Probeer altijd een koop af te sluiten onder voorwaarde dat de gitaardocent het instrument goedkeurt! Ook hier geld weer de wet dat kwaliteit zich niet verloochend. Een goede gitaar is redelijk waardevast. Wel is het zo dat het uiterlijk van de gitaar een belangrijke rol speelt bij de prijsbepaling (terwijl dit geen invloed heeft op de klank). Wees daarom zuinig op je instrument. Een goede gitaar die een paar jaar oud is kan makkelijk de helft tot twee-derde opbrengen van de nieuwprijs.

Deze website gebruikt cookies. Klik op accepteren om verder te gaan.   Meer info

Scroll naar top