Ik wil een gitaar kopen, waar moet ik op letten?

De naden

Een klassieke gitaar is in zijn geheel gelijmd: er zit dus geen schroef of spijker in. Controleer daarom altijd of alle naden wel goed sluiten voor die van de hak (waar de hals overgaat in de kast) en de kam (het stukje hout waar de snaren op het bovenblad bevestigd zijn) dit zijn de zwakste plekken van iedere gitaar en zullen het eerste loslaten. Als dat zo is kan het instrument vaak hersteld worden overleg dit met een reparateur voordat je het instrument aanschaft. Vaak zal het echter de aanleiding zijn om een instrument niet te kopen!

 

 

Massief bovenblad

 

Het bovenblad van de gitaar bepaalt voor een belangrijk deel de klank van de gitaar. Voor goedkopere instrumenten wordt meestal triplex gebruikt. Je kunt dit zelf makkelijk zien aan de rand van het klankgat. Het klankgat is eigenlijk een uitgezaagd gat in het bovenblad. Je kijkt op die plek naar de smalle zijkant van het gat en zie dan dus de zijkant van het bovenblad. Let nu op of je de nerf ziet doorlopen of dat je verschillende lagen hout ziet. Het woord zegt het al, triplex bestaat uit drie verschillende lagen hout dat op elkaar is geplakt. Een massief bovenblad is duurder maar klinkt veel beter dan triplex. Daarom hebben alle goede gitaren een massief bovenblad.

 

Ceder of Fichte?

Je hebt twee houtsoorten voor het bovenblad: ceder en fichte. Ceder klinkt warm en is wat donkerder om te zien. Fichte klinkt helder en is heel erg licht van kleur. Ik ken echter gitaren met een ceder bovenblad die heel helder klinken en fichte gitaren die juist heel donker en warm klinken. Beslis dus altijd met je oren en niet met je ogen!

 

 

Rechte Hals – goede fretten

 

Kijk langs de hals om te zien of die niet gedraaid is of bol of hol staat. Op zich is dat lastig te zien. Druk van iedere snaar iedere fret in (tot het 12e vakje) en sla aan. Rammelt de snaar? Dat is meestal geen goed teken.Zijn de frets niet te veel afgesleten? De frets zijn die metalen dwars-dingetjes op de hals.

Deze website gebruikt cookies. Klik op accepteren om verder te gaan.   Meer info

Scroll naar top