Cordillera van JacobTV

(click here for english)

Cordillera van Jacob ter Veldhuis

September 2015 bezocht ik in de Stopera in Amsterdam een geweldig ballet van Hans van Manen op het prachtige Goldrush Concerto van componist JacobTV (Jacob ter Veldhuis).

Ik was daar samen met mijn tante Wil, een oudere zus van mijn moeder. Mijn moeder was kort daarvoor overleden – na een lang en goed leven. Ontroerd door het moment, het gezelschap, de muziek en de dans, besloot ik nog tijdens het ballet Jacob te vragen een stuk te schrijven voor solo gitaar, ter nagedachtenis aan mijn beide ouders.
Tot mijn grote vreugde accepteerde hij de opdracht. Toen ik, in één van de lange telefoongesprekken die ik met hem voerde, vertelde dat mijn voorkeur uitging naar “langzaam en zielig”, riep hij uit: “Ik ook!”. Maar aangezien mijn ouders een fijn leven hebben gehad, ben ik blij dat Cordillera niet triest is van sfeer. Mijn ouders hebben mij veel geschonken in dit leven: liefde, warmte, belangstelling en gevoel voor humor.

De wereldpremière speelde ik op 24 september 2017 in bijzijn van tante Wil, oom Joop en mijn neef Peter.

Moeilijkheidsgraad

Op mijn verzoek schreef JacobTV een stuk dat niet al te moeilijk is, maximaal op het niveau van het toelatingsexamen conservatorium, zodat ook gevorderde amateurs dit stuk kunnen spelen. Ik zie ernaar uit dit stuk met mijn leerlingen in te gaan studeren!
Ik hoop dat veel spelers van dit stuk gaan genieten. Daarom is de partituur gratis. Beschouw het als een cadeau van mijn ouders, die het vast zouden waarderen als je dit stuk speelt.

 

Kijk voor de download-link onderaan deze pagina.

 

Over het stuk

Toen Cordillera klaar was, vertelde Jacob dat ik een zeer muzikale naam had: “Beijer” als in het beieren van klokken. Daarom is er in maat 74 een zogenaamde campanella vingerzetting die Jacob erg mooi vond de eerste keer dat ik het stuk voor hem speelde.
Jacob houdt ervan dat noten doorklinken, dus bij twijfel: door laten klinken! Zo moeten bijvoorbeeld de basnoten A en E in maat 46 tot en met 58 door elkaar klinken.
Jacob gebruikt graag fraseringsbogen. Verwar deze niet met de legato-techniek (hammer-on en pull-off). Wanneer legato-techniek bedoeld is, staan er gestippelde boogjes.
De eerste 2 noten in maat 1 moeten plaqué gespeeld worden. Dat wil zeggen niet gebroken maar precies tegelijkertijd. Daarna ben je vrij om te doen wat je zelf mooi vindt.
De noten op de tweede lijn in de partituur zijn zogenaamde golpes. In dit geval sla je met de zijkant van je duim op de brug. Zorg dat je een mooi trommelgeluid maakt.
De laatste B in maat 47 is deel van de melodie. Daarom staat er een accent op, net als in maat 48, 49, 51 en 52. Officieel genoteerd zouden die maten minder goed leesbaar zijn.
Triolen: ik heb de meeste “3-tjes” verwijderd om de leesbaarheid te vergroten.
De ster in maat 70 betekent dat je de noten E en B uit maat 69 door laat klinken tot de ster. Bij de ster demp je deze noten zodat de sext op de tweede tel van maat 70 mooi naar voren komt.
In de laatste maat staat harm. m.d., dat wil zeggen dat je de flageolet speelt met je rechterhand, ‘Mano Destra’ (Italiaans) of Mano Derecha’ (Spaans).
De vingerzetting is door mij gemaakt.

Dank

Dank aan mijn dierbare vrienden en collega’s voor hun advies en steun bij het realiseren van deze droom: Victorine, Ton, Arnout, Bauke, Quirijn en Jacob natuurlijk!

Download

Klik hier om de bladmuziek te downloaden: Jacob TV – Cordillera

Hartelijk dank voor je belangstelling en veel plezier met Cordillera van JacobTV!

Coen Beijer, november 2017

Deze website gebruikt cookies. Klik op accepteren om verder te gaan.   Meer info

Scroll naar top