gitaarsnaren verwisselen

Alles over nieuwe snaren op je gitaar zetten

Hoe verwissel je snaren op een klassieke gitaar, een Spaanse gitaar of ook wel een nylon-snarige gitaar? En welke snaren zet je er dan op? Hoe vaak moet je snaren verwisselen? Er is een snaar geknapt, is dat normaal en waar moet ik op letten? Dezelfde snaar knapt steeds opnieuw…

Deze vragen beantwoord ik allemaal op deze pagina.

Een nieuwe snaar er op zetten

Het onderstaande filmpje (in het Engels) laat heel duidelijk zien hoe je de snaren er opzet (ook als je Engels niet goed is, is het toch een duidelijke uitleg)

Valt je op dat het korte eind van de snaar “om de hoek” zichzelf kruist en niet bovenop?
(weet je niet wat ik bedoel nu? Vraag me er dan naar in de les!)

Welke merk snaren?

D’addario pro arte medium tension zijn de snaren die ik meestal aanbeveel. Een degelijke betrouwbare snaar die goed klinkt en altijd zuiver zijn. De prijs voor een setje ligt rond de € 10,00. Zelf gebruik ik vaak D’addario pro arte composites. Deze zijn duurder maar hebben een extreem heldere klank en gaan wat langer mee.
Andere merken en types die ik regelmatig gebruik zijn:
Savarez Alliance met Cantiga bassen ook een carbonsnaar zoals de composites van D’addario. Soms tref je een onzuivere snaar aan maar ook de klank is erg mooi. Dit zijn de snaren waar ik de afgelopen 2 jaar het liefste op speel.
Andere type snaren van Savarez klinken en spelen als bagger, dus let op!!
Het merk Hannabach is zeer betrouwbaar en levert een grote hoeveelheid verschillende soorten snaren. Allemaal erg mooi maar heel soms tref je een onzuivere snaar aan. De mooiste vind ik de Goldin set van Hannabach: duur maar ook erg mooi!
De Titanyl snaren van Hannabach heb ik een wisselende verhouding mee: ik mis een beetje de felheid maar als je een lieve warme klank zoekt is het wel erg mooi (maar toch een beetje saai) ze voelen erg zacht onder je vingers, ik vind ze wel erg gevoelig voor ontstemmen.
Knobloch maakt dure maar mooie snaren (heb ik nog niet veel ervaring mee)
Aranjuez gaat wel: een degelijke snaar.
Oasis snaren heb ik een tijdje geleden geprobeerd: erg mooi maar de hoge snaren lijken te vervellen: er komen in de lengte richting stukjes nylon los. Nog nooit meegemaakt eigenlijk. Het snaargevoel is daardoor van het niveau mwa en daarom ben ik met dit merk gestopt. (ik gebruik wel de bevochtigers en de hygrometers van Oasis naar tevredenheid!)
La bella is lang geleden dat ik die gebruikte (goudkleurige en zwarte snaren!) onlangs op een ander gitaar op la Bella’s gespeeld en die vond ik eigenlijk tegenvallen: een doffe matte klank waarbij je ook nog eens behoorlijk volume inlevert.
Maar op mijn romantische gitaar zijn ze dan weer heel erg mooi…
Augustine regals zijn ook o.k. maar niet erg bijzonder. Koop niet andere type’s van dit merk want deze zijn ook waardeloos getuige het onderstaande verhaal.
Pas op voor goedkope snaren: vaak zijn die voor een groot deel onzuiver. Ooit hebben vrienden van mij een grote hoeveelheid snaren meegenomen uit Amerika op mijn verzoek. Alleen hadden ze een ander merk meegenomen dat volgens de verkoper daar net zo goed zou zijn. Ik heb vervolgens alle eerste, tweede en derde snaren kunnen weggooien omdat ze eenvoudig weg niet te stemmen waren!

Hoe vaak moet je nieuwe snaren op je gitaar zetten en waarom?

Dat hangt van een aantal zaken af:

  • Hoeveel speel je? Hoe meer je speelt hoe meer je snaren sluiten. Ik zelf verwissel mijn snaren iedere 3-4 maanden. Vooral de metalen snaren kunnen zichtbaar slijten op de plaats waar de frets zitten. Kijk maar eens aan de onderkant van je snaren bij het 2e vakje van de 4e snaar.
  • Hoe klinken je snaren? Als je snaren dof klinken, of erger nog: vals, dan is het de hoogste tijd om er nieuwe snaren op te zetten.
  • Hoe oud zijn je snaren? Al mijn leerlingen moeten minstens 1x per jaar hun snaren verwisselen.
  • Heb je zweethanden? Vooral de metalen snaren kunnen hierdoor extra oxyderen (dat is een sjiek woord voor “roesten”) en daar heeft de klank onder te lijden.
  • Welke kleur zijn je snaren? Als de metalen snaren bruin zijn is het eigenlijk al veel te laat…
  • Zijn je snaren beschadigd? Ja? Snaren verwisselen.
Alle snaren verwisselen of maar eentje?

binnenkort meer 🙂

Deze website gebruikt cookies. Klik op accepteren om verder te gaan.   Meer info