Ipad of Tablet voor musici

  • De Galaxy Pro 12.1 inch

Ipad of tablet?

De Ipad was het eerste apparaat dat ik heb gebruikt om al mijn bladmuziek op te lezen. Toen Samsung echter kwam met de Galaxy note pro van 12.2 inch kwam, ben ik overgestapt. 12.2 inch is namelijk bijna net zo groot als een normale A4.
De airturn (zie hieronder) kon ik gewoon blijven gebruiken. De software voor Android was lange tijd behelpen en ik had aanvankelijk een beetje spijt, maar ja dat hele grote scherm was wel heel erg fijn. Inmiddels is de software sterk verbeterd en goed mee te leven (zie hieronder).
Inmiddels heeft ook apple de nog grotere Ipad pro met een beeldscherm van 12.9 inch. Allicht stap ik in de toekomst weer over – ik hou je op de hoogte 🙂

Omslaan

Bladmuziek sla ik om met de  airturn – op hun site vind je ook informatie over compatible apps…

Met de pedaaltjes moest ik wel even wennen om met je voet om te slaan. Je kunt heen en terug bladeren met de twee verschillende pedalen.
Als er een da capo in het stuk zit moet je soms wel veel bladzijdes ineens omslaan. Ik maak dan liever een nieuwe pdf waarin ik het da capo gewoon op de volgende bladzijde zet zodat ik alleen maar naar voren hoef om te slaan.

Ik heb de pedaaltjes van airturn zelf, als je zelf al boss pedaaltjes heb zou ik die zeker eerst proberen. De airturns zijn wel een stuk kleiner en makkelijk mee te nemen maar ik voel niet altijd goed met mijn voet of hij wel pakt…. Ik weet niet of dat met een boss beter gaat.

Ik ken iemand die de pageflip gebruikt – ik heb deze niet zelf geprobeerd maar de gebruiker (een amateurmuzikant) was er wel erg tevreden over.

Bladmuziek apps voor Ipad

Om mijn bladmuziek en andere pdf’s te lezen en vooral te organiseren gebruik ik de app goodreader.
Deze app kan echt heel veel maar werkt helaas niet samen met de pedaaltjes.
(niet gratis)
Ik gebruik ook pdf expert omdat je  daarmee ook individuele pagina’s kunt mailen naar andere mensen. Met goodreader kan dat niet…(niet gratis)
Om zelf echt te spelen gebruik ik de app Forscore. Ingebouwde metronoom, goed aantekeningen mee te maken (wel langzamer dan pen en papier maar zo netjes dat het nauwelijks te onderscheiden valt van het gewone drukwerk) en ook handig om speellijsten te maken.
(niet gratis)
Om jazz standards en akkoordschema’s te lezen, te maken en ook om mee af te spelen in de toonsoort die je wil gebruik ik Ireal Pro Via het forum vind je een heleboel jazz-standards.
(niet gratis)
Guitarpro is een app die hoort bij het bekende notatieprogramma voor tabs en/of  noten. Deze app kan de tabs/noten ook afspelen
(niet gratis)
DM1 een drummachine die erg gebruikersvriendelijk is.
Spotify natuurlijk 🙂

Spectrumview een programma waarin geluid zichtbaar gemaakt wordt. Handig om toonvorming te laten zien.

Ik heb nog veel meer apps maar dit is wat ik het meeste gebruik…

Bladmuziek apps voor Android

Om mijn bladmuziek te lezen gebruik ik MobileSheets Music Reader deze app is inmiddels redelijk vergelijkbaar met forscore maar van de twee is forscore het betere programma. Toch gebruik ik Mobilesheets naar tevredenheid.

Om mijn bladmuziek te synchroniseren met mijn computer gebruik ik google drive.
Irealpro is er ook voor Android, net zoals Spotify en spectrumview.

Als stemapp gebruik ik Datuner lite (gratis) en Guitar Tuna (gratis). Guitar Tuna bevat ook een aantal leuke en leerzame gitaar games en is van de makers van Yousician.
Yousician is een erg uitgebreide gitaar game die een leuke aanvulling is op de gitaarles.

Ik heb ook  de app Ultimate guitar Tabs & Chords gekocht. Gewoon omdat ik het gedoe op hun website zat was. De app is een verademing en voegt ook wat functionaliteit toe: makkelijk transponeren bijvoorbeeld. De afspeelfunctie voor sommige stukken vind ik voor mijn persoonlijk niet veel toevoegen extra nadeel is dat je steeds maar heel weinig in beeld ziet en dus niet lekker vooruit kunt lezen…

Ik heb nog veel meer apps maar dit is wat ik het meeste gebruik…

Scannen

Om te scannen heb ik de canon image formula dr 2010c aangeschaft. Klein en razendsnel, hiermee scan ik ook al mijn bonnen en correspondentie. De Pdf’s zijn automatisch doorzoekbaar om inhoud: echt super samen met mijn Imac! Ik vind spullen nu razendsnel terug! Maar er zijn ook andere scanners die dit kunnen zie bijvoorbeeld lifehacking.nl voor tips over scans en het papierloze kantoor/huis.

Reacties zijn gesloten.