Veelgestelde vragen

Gitaar kopen

Ik wil een gitaar kopen, waar moet ik op letten?

De naden

Een klassieke gitaar is in zijn geheel gelijmd: er zit dus geen schroef of spijker in. Controleer daarom altijd of alle naden wel goed sluiten voor die van de hak (waar de hals overgaat in de kast) en de kam (het stukje hout waar de snaren op het bovenblad bevestigd zijn) dit zijn de zwakste plekken van iedere gitaar en zullen het eerste loslaten. Als dat zo is kan het instrument vaak hersteld worden overleg dit met een reparateur voordat je het instrument aanschaft. Vaak zal het echter de aanleiding zijn om een instrument niet te kopen!

    Massief bovenblad  

Het bovenblad van de gitaar bepaalt voor een belangrijk deel de klank van de gitaar. Voor goedkopere instrumenten wordt meestal triplex gebruikt. Je kunt dit zelf makkelijk zien aan de rand van het klankgat. Het klankgat is eigenlijk een uitgezaagd gat in het bovenblad. Je kijkt op die plek naar de smalle zijkant van het gat en zie dan dus de zijkant van het bovenblad. Let nu op of je de nerf ziet doorlopen of dat je verschillende lagen hout ziet. Het woord zegt het al, triplex bestaat uit drie verschillende lagen hout dat op elkaar is geplakt. Een massief bovenblad is duurder maar klinkt veel beter dan triplex. Daarom hebben alle goede gitaren een massief bovenblad.

  Ceder of Fichte?

Je hebt twee houtsoorten voor het bovenblad: ceder en fichte. Ceder klinkt warm en is wat donkerder om te zien. Fichte klinkt helder en is heel erg licht van kleur. Ik ken echter gitaren met een ceder bovenblad die heel helder klinken en fichte gitaren die juist heel donker en warm klinken. Beslis dus altijd met je oren en niet met je ogen!

    Rechte Hals – goede fretten  

Kijk langs de hals om te zien of die niet gedraaid is of bol of hol staat. Op zich is dat lastig te zien. Druk van iedere snaar iedere fret in (tot het 12e vakje) en sla aan. Rammelt de snaar? Dat is meestal geen goed teken.Zijn de frets niet te veel afgesleten? De frets zijn die metalen dwars-dingetjes op de hals.

Ik ben links moet ik nou ook een linkshandige gitaar aanschaffen? 

Er zijn gitaren voor linkshandigen en er zijn ook een paar beroemde gitaristen die links spelen. Echter veruit de meeste linkshandigen spelen gewoon rechts. Gitaarspelen is geen tennis of schrijven waar je maar één hand gebruikt.Beide handen moeten volkomen nieuwe bewegingen leren een rechtshandige heeft dus met rechts een klein voordeel en de linkshandige heeft links een klein voordeel. Beide soorten zitten dus altijd met één benadeelde en één bevoordeelde hand. In mijn ervaring met linkshandigen levert rechts spelen geen enkel probleem op. Het is eigenlijk gewoon onzin om andersom te spelen. Voor linkshandigen is er bijvoorbeeld ook geen piano waar de toetsen andersom zitten en ook geen toetsenbord met alle cijfers en letters andersom… Speel je toch op een linkshandige gitaar dan loop je tegen veel problemen op. Je kunt niet de snaren op een gitaar zomaar van plaats verwisselen omdat aan de binnenkant het bovenblad niet symetrisch is. De kant waar de bassnaren zitten is echt gemaakt om de bassen zo goed mogelijk te laten horen en dat geld ook voor de hoge snaren. Als je toch de snaren verwisselt, heb je weliswaar een bespeelbaar instrument maar is de klank niet meer optimaal. Dit geld zeker voor betere gitaren. Een volgend probleem is daarom de verkrijgbaarheid van linkshandige gitaren. Die is namelijk zeer minimaal. In de gemiddelde winkel zijn maximaal 3 gitaren op de 20 linkshandig. Totaal geen keuze dus. Het zal je verbazen op welke vreemde plaatsen je de gitaar tegenkomt. Dus als je geen instrument voorhanden hebt, bijvoorbeeld op vakantie of op school (daar heb ik vroeger vele tussenuren doorgebracht met geleende gitaren) kom je er altijd wel één tegen. 99 van de 100 keer is die rechtshandig, en sta je als linkshandige gitarist beteuterd te kijken! NIET DOEN DUS!

Een kleinere gitaar of direct een grote?

Een te grote gitaar is funest voor iedere leerling. Net zoals het niet te doen is om te leren fietsen op een fiets die te groot is en je net niet bij de trappers kunt. Jammer genoeg is dat bij de gitaar niet zo makkelijk te zien. Een ezelsbrug is om de elleboog op de kast van de gitaar te zetten naast de hals. Met de vingertoppen moet je dan makkelijk bij de onderste stemknoppen kunnen komen. Als ik dit zelf doe met een gitaar voor volwassenen, kom ik zelfs bij de bovenste knoppen. Maar de lakmoesproef is toch gewoon gaan zitten met de gitaar in de juiste houding en het laten beoordelen door de gitaarleraar of een verkoper met verstand van zaken.

Over het algemeen kun je rond je 12e een “grote” gitaar aan voor die tijd hangt het er maar net vanaf hoe groot je bent. Ook voor kleine gitaren geldt: hoe beter het instrument hoe langer het meegaat en hoe makkelijker je je instrument kunt doorverkopen. Een goed instrument verkoop je met gemak binnen één jaar door voor minstens de helft tot twee derde van de nieuwwaarde afhankelijk van de (uiterlijke) staat.

Je gitaar doorverkopen of juist een tweede hands aanschaffen? Probeer altijd een koop af te sluiten onder voorwaarde dat de gitaardocent het instrument goedkeurt! Ook hier geld weer de wet dat kwaliteit zich niet verloochend. Een goede gitaar is redelijk waardevast. Wel is het zo dat het uiterlijk van de gitaar een belangrijke rol speelt bij de prijsbepaling (terwijl dit geen invloed heeft op de klank). Wees daarom zuinig op je instrument. Een goede gitaar die een paar jaar oud is kan makkelijk de helft tot twee-derde opbrengen van de nieuwprijs.

Gitaarmaten

De maat van een gitaar wordt bepaald door de mensuur. De mensuur is de afstand tussen brug en zadel. Dus eigenlijk de effectieve lengte van de snaar.

  • Een halve gitaar heeft een mensuur tussen 52 en 54 cm.
  • Een 3/4 gitaar heeft een mensuur rond 58 cm
  • Een 7/8e gitaar heeft een mensuur rond 63 cm
  • Een hele gitaar heeft een mensuur van 65 cm

Let op! Eén centimeter verschil maakt echt heel veel uit. Zelf speel ik op gitaren van 64 en 65 cm. 65,5 vind ik vervelend 66 cm onspeelbaar…

Welk merk gitaar?

Betrouwbare merken zijn bijvoorbeeld Paco Castillo, Esteve, Gomez Martinez, Salvador Cortez en Alhambra. Allemaal instrumenten van rond de € 250,00. (Je hebt dan nog geen hoes). Dit zijn instrumenten die oneindig lang meegaan (tenzij je er op gaat staan natuurlijk ?) en hun waarde blijven houden.

 

Welke steelstring?

Als je een steelstring overweegt aan te schaffen dan moet je weten dat er verschillende body-vormen zijn. Hieronder staan ze van klein naar groot. Zelf heb ik een auditorium of concert-body. De kast is dan vergelijkbaar met een klassieke gitaar in grootte. Dreadnought en Jumbo vind ik persoonlijk te groot. Het meest verkochte model is echter de dreadnought.

Een steelstring moet heel erg licht spelen, is dat niet zo in de winkel, laat het instrument dan links liggen. Probeer vooral met hoeveel kracht je het eerste vakje moet indrukken met een barrée als je die al kan. Ook de rest van de gitaar moet licht spelen.

Welke winkel?

Gooise Gitaren in Bussum verkoopt goede instrumenten en geeft ook goede service.

Kees van Willigen in Barneveld verkoopt goede instrumenten en verleent een zeer goede service. Hun site vind je op www.keesvanwilligen.nl

Kees Dee in Amersfoort heeft een enorme keuze aan goede instrumenten en verleent zeer goede service. Kijk je ogen uit naar meer dan 2000 gitaren. Check eerst de openingstijden!

Van Vliet in Woerden verkoopt goede instrumenten maar helaas komen leerlingen ook vaak met net iets te goedkope (lees slechte) instrumenten aan. Bovendien is hun service niet goed. Ik kan deze winkel dus niet aanraden.Koop je elders probeer dan altijd voor elkaar te krijgen dat de gitaarleraar het instrument moet goedkeuren voordat de koop definitief wordt.

Een tweede hands handelaar die ik vertrouw is Ron Knotter Gitaren 06- 1439 4347 ronknotter@live.nl. Zeg dan even dat je een leerling bent van mij – Ron weet hoe streng ik ben 🙂

Gitaar online kopen of niet?

Geen gitaar is hetzelfde en je moet een instrument echt even bespeeld hebben om te voelen of hij goed is afgesteld. Ik doe het dus nooit en raadt het daarom af om online te kopen.

Gitaar huren

Er zijn niet veel winkels waar dat kan. De website gitaar-huren.nl heeft een goed aanbod. De eigenaar heb ik ontmoet en gesproken. Hij overtuigde mij dat hij goede spullen levert en ook een goede service. Ik heb nog geen leerlingen die hier gebruik van hebben gemaakt.

Ik heb een goedkopere gitaar gevonden…

Het probleem met goedkopere instrumenten is vaak een slechte afstelling waardoor het instrument te zwaar speelt en onzuiver is en vaak is dit niet goed te verhelpen omdat dan de hals verkeerd in de kast steekt –0,25 graad is al funest– ook al schermen ze dan in de winkels met lagere of hogere kambeentjes en wat dies meer) Ook kampen goedkope instrumenten met een slechte constructie zodat naarmate het instrument ouder wordt, de kwaliteit achteruit holt (kromme halzen). Een goedkope gitaar heeft vaak een triplex kast met als resultaat een slecht en dodelijk saai geluid zodat de speler niet het plezier heeft van een mooie klank. (hoe beter je instrument klinkt, hoe beter je alles hoort, hoe beter je gaat/moet spelen). Een goedkope gitaar is vaak ook erg lastig om te stemmen. Je leraar zal dan in de les steeds veel tijd hieraan kwijt zijn. Dit gaat dan ten koste van de lestijd en dat maakt je goedkope gitaar dan toch eigenlijk best wel weer een dure gitaar… Duurkoop is goedkoop Een iets duurdere/betere gitaar is behoorlijk waardevast en zal –afhankelijk van het aantal krassen en butsen– minstens de helft van de nieuwwaarde moeten opbrengen zo niet twee-derde. (een aantal jaren geleden heb ik een instrument van mij –een handgebouwde luit, andere prijsklasse dat dus wel– voor méér dan de nieuwprijs verkocht, in overeenstemming met de koper die eigenlijk nog steeds een koopje had) Mijn eigen eerste gitaar was een yamaha is nu 28 jaar oud, is behoorlijk mishandeld maar speelt nog altijd als nieuw. Destijds koste hij 250,00 gulden (nu dus ongeveer €115,-) indien hij er nog redelijk gaaf uit zou zien zou ik hem nu voor minstens € 85,00 doorverkopen. Voor de goede orde: hij is niet te koop maar dan ook echt helemaal onbespreekbaar niet 🙂

Beginnen

Oefenen en motiveren

Oefenen moet net zo gewoon en vanzelfsprekend worden als je tanden poetsen.

“Niemand is bestand tegen complimenten” vertelde iemand me ooit. Met enthousiasme kun je niet scheutig genoeg zijn, hoe enthousiast was je als ouder toen je kind net leerde praten? Verpak kritiek altijd positief.
Een heleboel informatie, tips en films vind je op de pagina “voor ouders” onder het menu “Gitaar leren spelen” op deze website. Je hebt dan wel een account nodig – gratis voor mijn leerlingen. De pagina “Thuis oefenen” kun je zonder account zien.

Ik begin net met gitaarspelen, wat heb ik nodig behalve een gitaar?

• Geen muziekboek, met iedere leerling en iedere groep begin ik zonder boek. Naar verloop van tijd beslis ik dan wat de beste lesboeken zijn voor iedere leerling/groepje
• Een stemapparaat dat werkt op trilling. Zie de vraag over stemapparaten
• Tipboek akoestisch gitaar. Algemene informatie over de gitaar, veel tips en geweldig materiaal voor spreekbeurten en werkstukken. Handig als naslagwerkje
• Een voetenbankje of nog beter een gitaarsteun als de ergoplay, dynarette of de gitano (kijk op www.guitarrabuena.nl)
• een goede stevige hoes met draagbanden zodat je de gitaar op je rug kan dragen
• Een muziekstandaard (ca. 15,00)
• Een gitaarstandaard zodat je je gitaar direct voor het grijpen hebt (ca. 10,00)

Welk stemapparaat beveelt Coen aan?

Deze: de Planet waves ct12 mini headstock tuner. Deze is onder andere hier te koop: snarenshop.nl
Als je een smartphone hebt zijn er ook apps te vinden waarmee je je gitaar kunt stemmen.
Op Android gebruik ik de gratis app Datuner. Klik hier om naar de google play store te gaan. Of Fine chromatic tuner (ook gratis). Klik hier om naar de google play store te gaan.
Op IOS gebruik ik Polytune (niet gratis) Klik hier om naar itunes te gaan.
Guitartuna is een gratis stemapparaat voor de Iphone

Als je online wil stemmen met je computer kun je naar deze website gaan: www.tunerr.com

Hoe verzorg je een gitaar?

• Leg de gitaar nooit op je bed
• Bewaar je gitaar in een gitaarstandaard. Die zijn niet duur, je gitaar staat voor het grijpen en ze vallen niet snel om.
• Laat je gitaar nooit te lang rusten op je hals.
• Als je je gitaar in de hoes doet, doe die dan onmiddellijk dicht met de sluitingen. Er zijn teveel gitaren uit koffers en hoezen gevallen…
• Nooit rennen met je gitaar
• Als je loopt met je gitaar houd deze dan vast bij de hals op het punt waar deze overgaat in de kast
• Zet je gitaar niet te dicht bij de verwarming of andere warmtebronnen. Droge lucht kan ervoor zorgen dat het hout barst
• Maak je gitaar schoon met een droge of licht vochtige doek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen. Speciale gitaarreinigers ook altijd eerst voorzichtig uitproberen op een klein hoekje aan de achterkant.
• draai nog niet aan de stemknoppen voordat je hebt leren stemmen.

Tipboek

Meer informatie kun je vinden in het “Tipboek akoestische gitaar” een handig boekje dat niet erg duur is.
Het bevat veel (nederlandstalige) achtergrond informatie en is bijvoorbeeld ook handig bij het maken van een spreekbeurt of werkstuk… Zie www.tipbook.com

Ik vind dat er nog iets ontbreekt aan deze site of je hebt een fout gevonden

Aarzel niet en laat het mij zo snel mogelijk weten!

Snaren

Stalen snaren of nylon snaren?

Klassiek gitaar speel je op een gitaar met nylon snaren. Een country- en western gitaar heeft stalen snaren en wordt vooral voor popmuziek gebruikt.

Pas op voor goedkope snaren

Pas op voor goedkope snaren: vaak zijn die voor een groot deel onzuiver. Ooit hebben vrienden van mij een grote hoeveelheid snaren meegenomen uit Amerika op mijn verzoek. Alleen hadden ze een ander merk meegenomen dat volgens de verkoper daar net zo goed zou zijn. Ik heb vervolgens alle eerste, tweede en derde snaren kunnen weggooien omdat ze eenvoudig weg niet te stemmen waren!

 

Welk merk nylon snaren beveelt Coen aan? 

D’addario pro arte medium tension zijn de snaren die ik meestal aanbeveel. Een degelijke betrouwbare snaar die goed klinkt en altijd zuiver zijn. De prijs voor een setje ligt rond de € 10,00. Zelf gebruik ik vaak D’addario pro arte composites. Deze zijn duurder maar hebben een extreem heldere klank en gaan wat langer mee.

Andere merken en types die ik regelmatig gebruik zijn:

Savarez Alliance met Cantiga bassen ook een carbonsnaar zoals de composites van D’addario. Soms tref je een onzuivere snaar aan maar ook de klank is erg mooi. Dit zijn de snaren waar ik de afgelopen 2 jaar het liefste op speel.
Andere type snaren van Savarez klinken en spelen als bagger, dus let op!!

Het merk Hannabach is zeer betrouwbaar en levert een grote hoeveelheid verschillende soorten snaren. Allemaal erg mooi maar heel soms tref je een onzuivere snaar aan. De mooiste vind ik de Goldin set van Hannabach: duur maar ook erg mooi!
De Titanyl snaren van Hannabach heb ik een wisselende verhouding mee: ik mis een beetje de felheid maar als je een lieve warme klank zoekt is het wel erg mooi (maar toch een beetje saai) ze voelen erg zacht onder je vingers, ik vind ze wel erg gevoelig voor ontstemmen.

Knobloch maakt dure maar mooie snaren (heb ik nog niet veel ervaring mee)

Aranjuez een prima snaar – persoonlijk gebruik ik deze snaren nooit.

Oasis snaren: erg mooi maar de hoge snaren lijken te vervellen: er komen in de lengte richting stukjes nylon los. Nog nooit meegemaakt eigenlijk. Het snaargevoel is daardoor van het niveau mwa en daarom ben ik met dit merk gestopt. (ik gebruik wel de bevochtigers en de hygrometers van Oasis naar tevredenheid!)

La bella is lang geleden dat ik die gebruikte (goudkleurige en zwarte snaren!) onlangs op een ander gitaar op la Bella’s gespeeld en die vond ik eigenlijk tegenvallen: een doffe matte klank waarbij je ook nog eens behoorlijk volume inlevert.

Aan de andere kant gebruik ik dit merk wel op mijn romantische gitaar.

Augustine regals zijn ook o.k. maar niet erg bijzonder. Koop niet andere type’s van dit merk want deze zijn ook waardeloos getuige het onderstaande verhaal.

Pas op voor goedkope snaren: vaak zijn die voor een groot deel onzuiver. Ooit hebben vrienden van mij een grote hoeveelheid snaren meegenomen uit Amerika op mijn verzoek. Alleen hadden ze een ander merk meegenomen dat volgens de verkoper daar net zo goed zou zijn. Ik heb vervolgens alle eerste, tweede en derde snaren kunnen weggooien omdat ze eenvoudig weg niet te stemmen waren!

Welk merk stalen snaren beveelt Coen aan?

Op een steelstring gitaar, ook wel een western-gitaar genoemd zet je stalen snaren. Zet nooit stalen snaren op een klassieke gitaar omdat dit instrument de hogere spanning niet aankan.
De snaren komen in verschillende diktes. Dikkere snaren hebben meer volume, geven meer geluid maar spelen zwaarder. Dunnere snaren spelen lichter maar hebben minder volume. De standaard dikte van snaar 1 is .012
Stalen snaren zijn gevoeliger voor zweet en andere invloeden van buitenaf dan gewone snaren.
Daarom gebruik ik het merk Elixer omdat deze snaren een speciale coating hebben die zorgen dat de snaren veel langer meegaan!  Elixir 11052 Acoustic Nanoweb L .012 – 053 voor de western gitaar of akoestische steelstring.
De snaren van D’addario zijn een stuk goedkoper maar hebben geen coating dus gaan minder lang mee. Zeker als je zweethanden hebt. Niettemin zijn het prima snaren

Welk merk elektrische snaren beveelt Coen aan?

Ook elektrische snaren zijn stalen snaren dus veel van wat hierboven staat geldt ook voor electrische snaren.
De standaard dikte van elektrische snaren is 0.010. Een stuk lichter dus dan gewone stalen snaren. Je hebt op een versterkt nu eenmaal minder volume nodig van de snaren.
De snaren die ik gebruik zijn Elixir 12052 Nanoweb L Electric .010 -. 046
De snaren van D’addario zijn een stuk goedkoper maar hebben geen coating dus gaan minder lang mee. Zeker als je zweethanden hebt. Niettemin zijn het prima snaren.

Waar koop je snaren?

Zelf bestel bijna altijd online bij Snarenshop.nl, www.lordofthestrings.nl of La Guitarra Buena. 

In Barneveld kun je bij van Willigen terecht. Nadeel is dat ze niet alles altijd op voorraad hebben.
In Woerden kun je bij van Vliet terecht. Nadeel is dat ze niet alles altijd op voorraad hebben.

Bladmuziek

Waarom moet ik zelf bladmuziek kopen?

Waarom moet ik zelf bladmuziek kopen?
Het is in iedere muzieklespraktijk en muziekschool gebruikelijk dat de leerlingen zelf het lesmateriaal aanschaffen. Behalve een gitaar en toebehoren Met de komst van de kopieermachine en later de scanner en internet worden er echter steeds meer (illegale) kopieën verspreid.
Het maken van lesmateriaal is veel werk om nog maar te zwijgen over de rechten die afgedragen moeten worden over materiaal van derden.

Een aantal jaren geleden heb ik zelf een methode geschreven en die gebruik ik regelmatig voor mijn leerlingen. Regelmatig gebruik ik ook andere methode’s die door anderen zijn geschreven en gewoon zijn uitgegeven. Bijvoorbeeld de kleine gitaarstarter van Cees Hartog, Go for guitar basic van Joep Wanders of 6 dieren en een gitaar van Ton Terra, enzovoort. Allemaal boeken van rond de € 20,00. En deze boeken zijn hun geld stuk voor stuk meer dan waard!
Ik heb er voor gekozen om mijn eigen methode gratis te verstrekken aan mijn leerlingen iets dat eigenlijk tamelijk ongebruikelijk is.
Toen ik zelf begon als 10 jarige moest ik “a modern guitar approach deel 1” van Guido Topper aanschaffen (van diezelfde Guido Topper kreeg ik 10 jaar later les op het conservatorium dus onmiddellijk zijn handtekening gevraagd ?

Waar koop je bladmuziek?

In de plaatselijke winkel maar het eenvoudigst via www.broekmans.com. Een bedrijf dat in Amstelveen en Utrecht vestigingen heeft en is bij mijn weten de beste bladmuziekspecialist met de kortste levertijd. Als de bladmuziek niet op hun website staat gewoon even opbellen. Ze hebben namelijk alles.

Het rooster

Heeft de docent zelf een voorkeur wie ze wanneer les krijgt? 

Het maakt mij eigenlijk niet uit wie op welk tijdstip les krijgt: Ik ben er toch op mijn lesdagen en heb echt geen voorkeur wie eerst, tweedst of laatst komt. Zolang iedereen maar les kan krijgen en er af en toe een pauze is… Het is natuurlijk wel zo dat een aantal tijden vastliggen: bijvoorbeeld van korte cursussen en ensembles. Die tijden worden al erg vroeg in het seizoen vastgelegd zodat ze in de brochure van de muziekschool gepubliceerd kunnen worden.

Ik heb een voorkeur opgegeven op het inschrijfformulier maar die wordt nu niet gehonoreerd, hoe kan dat?

Als mensen een voorkeur hebben voor een betaalde tijd, zijn dat bijna altijd dezelfde tijden: niet rond etenstijd, niet ’s avonds laat, niet midden op de dag enz. Daarom is het helaas onmogelijk aan ieders wensen tegemoet te komen.

Waarom wordt het rooster zo laat gemaakt?

Zelf zou ik zo snel mogelijk het rooster klaar hebben. Zelfs voor de zomervakantie voordat het nieuwe seizoen begonnen is. Helaas blijkt dit in de praktijk niet te doen: Middelbare scholieren krijgen hun roosters pas één week nadat de basisscholen al bezig zijn. Iedere sportvereniging houdt er weer andere gewoonte’s op na. Veel verenigingen plannen ook pas vlak voordat het seizoen begint of er vlak na. Ook volwassen hebben soms te maken met flexibele werktijden die vrij laat duidelijk zijn (in de zorg-sector bijvoorbeeld) Volwassen hebben vaak ook nog andere cursussen/hobby’s en sportverenigingen met allemaal hun eigen rooster-dynamiek Al deze factoren maken het dus onmogelijk ruim van te voren een goed rooster te maken, Hoewel ik ook liever de laatste dagen van mijn vakantie liever niet doorbreng met het maken van roosters.

Deze website gebruikt cookies. Klik op accepteren om verder te gaan.   Meer info

Scroll naar top