Nagelverzorging

Als je wat langer gitaarspeelt, speel je met nagels omdat je dan over het algemeen een vollere toon kunt maken en meer veschillende klankkleuren uit je instrument kunt toveren. Nagels zijn dus super belangrijk voor de (klassieke) gitarist!

Op basis van een artikel in de Allerhande, jarenlange persoonlijke ervaring, gitaarles, masterclasses en verschillende gitaarboeken zoals pumping nylon (ook op de bijbehorende DVD wordt ruim aandacht geschonken aan de nagelverzorging)

Wat is een nagel eigenlijk?
Een nagel is de harde bescherming van de zenuwuiteinden op de bovenzijde van een vingertop, waardoor daar geen eeltvorming plaatsvindt. Anders gezegd: een nagel zorgt ervoor dan je met je vinger kunt voelen. Een nagel bestaat uit drie lagen: de bovenste hoornlaag (die bij uitdroging los gaat zitten), de middelste keratinelaag (die vocht, vet en voedingstoffen vasthoudt) en de onderste epitheellaag (waarmee de nagel aan de vinger is gehecht).

Wat is er te doen aan broze nagels?
Broze nagels zijn vaak het teken van een tekort aan vitamine A of eiwitten. Meer eieren en zuivelproducten eten is het devies. Wat ook kant helpen: je nagels regelmatig een minuut of vijf in een bakje olijfolie of een mengsel van warm water en speciale nagelolie houden. Zo worden ze steviger en breken minder snel af. Vijl je broze nagels zo recht mogelijk; in een puntvorm breken ze sneller af.

En tegen splijtende nagels?
Bij splijtende nagels laat de bovenste laag van de nagels los en die laag splijt weer in verschillende lagen. Dit gebeurt meestal als je veel met schoonmaakmiddelen werkt. De remedie is simpel: je nagels kort afknippen, driemaal daags herstellende nagelcrème inmasseren en handschoenen aandoen als je schoonmaakt.

Kun je iets doen tegen die losse, harde stukjes aan de zijkant van de nagel?
Die losse harde stukjes aan de zijkant van je nagels heten nijnagels. De oorzaak hiervan kan een tekort aan foliumzuur zijn. Maar je kunt ook erg last van erg dorge handen hebben. Smeer je handen in met handencrème en eet foliumzuurrijke groenten zoals broccoli, spinazie en spruitjes. Je kunt ook foliumzuur tabletten slikken.

En tegen witte plekjes op je nagels?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn die witte plekjes op je nagels geen teken van calcium gebrek (kalkgebrek) Ze ontstaan als je nagels niet goed aan het nagelbed hecht. Er vormen zich dan kleine luchtbelletjes, die eruitzien als witte vlekjes. Ze verdwijnen als je regelmatig je nagels lakt. Door de beschermende laklaag verdampt er minder vocht uit je nagels waardoor de hechting verbetert.

Wat te doen als je last hebt van nagelriemen die vastzitten aan je nagels?
Te strak zittende nagelriemen kunnen oneffenheden op je nagels veroorzaken en de groei van je nagels belemmeren. Week je nagelriemen daarom regelmatig in warmwater met wat badolie tot ze zacht zijn en masseer je nagelriemen daarna met amandelolie of een speciale nagelriemcrème. Lat de olie direnminuten inwerken en duw je nagelriemen voorzichtig terug met een zogenaamd bokkenpootje. Smeer je nagelriemen ook regelmatig in met een vette crème en duw ze tijdens het insmeren zachtjes los.

Heeft voeding invloed op je nagels?
Absoluut! Voedsel dat rijk is aan vitamine B2 en proteïne, (mager vlees, kip, eieren, vis, zuivel, noten en soja) maakt dat je nagels goed groeien. Broze bleke nagels duiden op een ijzertekort. De remedie: meer rood vlees, vette vis, brood, groene bladgroenten, peulvruchten en eieren eten. Ook de hoeveelheid vocht is van invloed op de gezondheid van je nagels. Drink daarom tenminste zes glazen water per dag en eet fruit en groenten die veel vocht bevatten, zoals citrusvruchten en komkommers.

Heeft het weer invloed op je nagels?
Ja, in de winter is het droger en hebben je nagels meer aandacht nodig: gebruik daarom regelmatig nagelcrème. Bovendien groeien je nagels in de winter minder snel dus als er eentje afbreekt duurt het langer voordat de nagel weer op lengte is.
In de zomer groeien nagels juist sneller…

Verzorgen
Of je nu zwakke, sterke of gezonde nagels hebt, alle nagels zijn gebaat bij een goede verzorging. Elke dag een paar minuten kan het verschil al maken. Meer tijd? Go for the full manicure. Een basismanicureset bestaat uit een grove vijl, een polijstvijl, een bokkenpootje, amandelolie of lauriercrême.

Vijlen
Nagels korter maken of op één lengte te houden doe je met een vijl. Het ligt een beetje aan je nagels welke je moet gebruiken. Voor harde nagels gebruik je een diamantvijl en heb je zwakke nagels, dan is het beter om een zandvijl te gebruiken.

Zelf gebruik ik een glasvijl voor het grove werk. Deze zijn duur en breekbaar maar besparen veel tijd omdat ze de nagel behoorlijk glad maken.
Voor het afwerken heb je een polijstvijl nodig. Hiermee maak je de nagel zo glad als een biljartbal. Je krijgt dan een mooie toon omdat je goed over de snaren heenglijdt en de kans dat je je nagels scheurt wordt veel kleiner.

Als je vijlt, vijl dan één kant op. Door heen en weer te vijlen ontstaan er kleine rafeltjes op je nagels, of in het ergste geval kunnen je nagels splijten. De juiste move is van de nagelrand naar het midden bovenop je nagel. Begin niet te laag want dan ontstaat er eelt in de hoeken van je nagelbed. Zorg er ook voor dat je nagel
Voor je nagel is het het beste als je ze zo recht mogelijk vijlt, in plaats van rond. Ronde nagels zijn minder sterk en kunnen daardoor snelle breken. Voor de gitaar heb je echter weer ronde nagels nodig om een mooie toon te maken. Experimenteer met de vorm om zo goed mogelijk te kunnen spelen en anderzijds om zo sterk mogelijke nagels te krijgen.

Vochtige nagels zijn kwetsbaar en kunnen snel breken.

Vergeet je nagelriemen niet
Verzorg ook je nagelriemen. Te strak aangespannen nagelriemen kunnen lijntjes en oneffenheden op je nagel veroorzaken die makkelijker splijten. Strakke nagelriemen belemmeren ook de groei van je nagel. Er zijn speciale nagelriemencrèmes, maar je kunt ze ook verzorgen met bijvoorbeeld amandelolie. Masseer de olie goed in je nagelriemen en laat het dan drie minuten inwerken. Duw daarna voorzichtig met een bokkenpootje je nagelriemen zachtjes terug. Als je kleine velletjes rond je nagels hebt, knip die dan met een klein schaartje weg.

Nagelversterkers
Over het algemeen zijn de gewone verharders niet sterk genoeg. In gitaarspeciaalzaken kun je meestal speciale secondenlijm vinden die als verharder iste gebruiken. Eventueel kun je je nagel nog wat dikker maken met speciale zijde pleisters die je vervolgens behandeldt met dezelfde secondenlijm. De nagel komt eruit te zien als een gewone gelakte nagel…

Gebroken nagels 
Gewoon weer laten groeien maar als je vlak voor een optreden zit kun je ook een kunstnagel laten maken Prijzen liggen rond de € 5,00 per nagel. Vertel wel eerst dat je gitaarspeelt dan maken ze hem extra stevig. De klank is prachtig en je kunt loeihard spelen. Vooral flamencogitaristen spelen met kunstnagels maar ook klassieke gitaristen als de Katona Twins of de singer/songwriter Raul Midon.
Zelf gebruik ik kunstnagels als laatste redmiddel…

Links en rechts
Als je rechts speelt moeten de nagels van je linkerhand zeer kort zijn omdat je anders niet goed de snaren kunt indrukken. Veel mensen maken zich zorgen of het er niet gek uitziet dat je aan één hand korte en de andere juist lange nagels hebt.
In mijn hele leven (lange nagels rechts sinds mijn 11e jaar) heb ik daar nog nooit een opmerking over gehad. Natuurlijk wel over de lengte van mijn nagels aan mijn rechterhand maar dat komt vooral omdat ik vaak lui ben en met name mijn duim en pinknagel te lang laat worden.
Als je nagels schoon zijn valt het echter de meeste mensen niet op en anders heb je in ieder geval een leuk verhaal te vertellen!

Weetjes
• Nagels groeien gemiddeld drie millimeter per maand.
• ‘s zomers groeien ze sneller dan in de winter.
• De nagels van de hand die je het meest gebruikt, groeien sneller dan die van je andere hand.
• De nagels van je middelvingers groeien sneller dan die van je duim en pink

Samenvattend:

• Eet gezond
• Masseer je nagels regelmatig al dan niet met een nagelcrème of olie
• Let op je nagelriemen
• Vijl in één richting
• vijl de nagels in een zo recht mogelijk vorm: ronde nagels zijn minder sterk
• Papieren vijlen zijn beter dan metalen vijlen
• Vergeet de polijstvijl niet!!!
• Vijl nooit vanuit de hoeken van je nagels ze kunnen dan sneller inscheuren.

Deze website gebruikt cookies. Klik op accepteren om verder te gaan.   Meer info

Scroll naar top