Op jacht

Wat deed Coen deze zomer?

De romantische gitaar is een instrument waar ik weinig ervaring mee heb terwijl ik er wel van hou om naar te luisteren in concerten of op CD.

Luister maar naar Pavel Steidl die hier op een Stauffer speelt. Virtuoos en grappig op minuut 5:00 en lieflijk en romantisch op 6:35 (Legnani) en ontroerend op 8:50 (Paganini) lachen en verbazen vanaf 13:00 (Paganini) allemaal even mooi gespeeld!

 

Mijn goede vriend Ton van Zonneveld adviseerde me om te proberen een tijdje een romantische gitaar te lenen om zo aan het geluid en het spelen te wennen. Zo gezegd zo gedaan!

Collega Ireen Thomas was zo vriendelijk om mij deze zomer haar romantische gitaar te lenen. Een kopie gemaakt door Martin de Witte uit 1999 naar een Lété uit 1830. En daar begon mijn liefde voor de romantische gitaar echt vlam te vatten. Muziek spelen van Sor, Mertz, Giuliani op een instrument uit hun tijd maakt dat alles veel meer op zijn plaats valt. De klank past beter, de speelbaarheid van het instrument: het klopt gewoon op een romantische gitaar.

Niet veel later kreeg ik nog een instrument te leen van Martin van Hees (toevallig weer van Martin de Witte) maar dit keer een Stauffer kopie. Dat instrument blijkt een totaal andere klank te hebben.
Later ervoer ik dat dit het verschil is tussen een Frans (Lété, Lacote) en een Weens instrument (Stauffer) Frans klinkt warm en omfloerst, Weens of althans een Stauffer, klinkt helder en veel directer.

Daarnaast waren onder andere Izhar Elias, Jurgen te Rijdt en vooral Paul Pleijsier zo aardig om mij advies te geven bij mijn zoektocht.

Na een ontzettend leuke reis naar Keulen en Karlsruhe en een net zo’n leuke trip naar Parijs en de omgeving van Chateauroux heb ik op ruim 25 gitaren historische gitaren gespeeld. Bij Bernard Kresse in Keulen, Siccas guitars en Die Zupfgeige in Karlsruhe. Maar ook in Parijs bij orhpeemusic.com en verder naar het zuiden bij Sinier de Ridder. Maar ook dichter bij huis bij palmguitars.com.

En is de zoektocht nu voorbij? Nee, gelukkig nog niet: want de ontdekkingsreis is minstens zo leuk als de eindbestemming. Ik hou je op de hoogte 🙂

 

Deze website gebruikt cookies. Klik op accepteren om verder te gaan.   Meer info

Scroll naar top